Atlanta Hotel

Atlanta Hotel in Rotterdam

Het Atlanta Hotel aan de Coolsingel, gebouwd in 1930 en heeft zowel de oorlog als de wederopbouw overleefd. Hoewel het in de tijd van de wederopbouw wel ernstig verminkt is. Want kijk nou naar de foto hierboven, wat een lelijk beton gebouw links. En dan die nog lelijkere betonnen lage voorgevel met een winkel er onder (ontwerp van Groosman & partners). Kijk en huiver bij de oude foto's. Overigens is voor de bouw van dit klassieke gebouw natuurlijk ook al gesloopt, er stonden namelijk gewoon huizen. Net als er in de Aert Van Nesstraat naast het hotel ook huizen stonden. Maar die hebben de oorlog niet overleefd en daar kon Atlanta in de jaren 1960s er mooi een vleugel aanbouwen. Helaas heeft men daar later wel weer een lelijke etage opgebouwd. Op het dak was ooit een panorama terras maar ook dat is in de loop der jaren is ook aardig verprutst. Er is sowieso natuurlijk geen panorama view meer.

Het goede nieuws is dat er plannen zijn om het Atlanta Hotel in oude glorie te herstellen wat hopelijk zal betekenen dat die lelijke beton platen weg gehaald worden en er weer een mooi grand cafe komt. En liefst ook dat lelijke betonnen doos gebouw er naast verwijderen. Het slechte nieuws van dit goede nieuws is dat men er achter een toren van 100m wil bouwen. Ja waarom niet? Nog meer geld in de zakken van de onroerend goed mannen en nog minder daglicht in de stad. Gemeente Rotterdam, stop met het slopen van de ziel van Rotterdam!

De Feiten op een rijtje

  • Naam : Atlanta Hotel (oorspronkelijk Grand Hotel Moderne)
  • Locatie : Coolsingel 97
  • Bouwjaar : 1929 - 1931 
  • Architect: Frans van der Togt
  • Architectuur : Art-Deco
  • Huidige status : Gemeentelijk monument (maar dat zegt niks in Rotterdam)
  • Renovaties : 1944 en 1965
  • Exploitatie   : Hotel & Winkel

Bronnen

Mijn Verhaal van Atlanta Hotel

Ik ben nooit binnen geweest in het Atlanta Hotel, hoewel wel in de winkel die er onder zat. Maar toen besefte ik niet dat die winkel eigenlijk onderdeel was van het Atlanta Hotel. Sterker tot enige jaren geleden heb ik nooit beseft dat Atlanta Hotel de gehele hoek bezette. Natuurlijk ben ik er 100den keren langs gelopen in de jaren 1980s en 1990s. Maar daarmee houdt mijn verhaal over Atlanta Hotel op. Maar in het kader van mooie gebouwen in Mijn Stad Rotterdam vermeld ik Atlanta Hotel toch hier.

Foto's van het Atlanta Hotel

Bouw Grand Hotel Moderne (1929, F.H. van Dijk)
1929 : Bouw Grand Hotel Moderne (F.H. van Dijk)

1931 : Atlanta Hotel (F.H. van Dijk)
1931 : Atlanta Hotel (F.H. van Dijk)

Dakterras op Atlanta Hotel, waarschijnlijk vlak voor de oorlog
Dakterras van Atlanta Hotel waarschijnlijk vlak voor de oorlog

Atlanta Hotel gezien vanaf de Coolsingel (foto denk ik uit 1935)
Atlanta Hotel gezien vanaf de Coolsingel (foto denk ik uit 1935)

Atlanta Hotel in 1937
1937 : Atlanta Hotel

Foto hierboven en hieronder zie je aan beide zijden van het Atlanta Hotel nog huizen staan. Zijn die door het bombardement verwoest of gesloopt in de Rotterdamse sloopdrift? Op de begane grond is een tearoom. Ingang van het hotel is aan de Aert Van Nesstraat.

Atlanta Hotel in 1938
1938 : Atlanta Hotel

Atlanta Hotel in 1939 (gezien vanuit de Coolsingel)
1939 : Huizen naast het Atlanta Hotel (links zie je dat er ook toen al gesloopt werd)

1939 : Luchtfoto Coolsingel met Atlanta Hotel erop
1939 : Luchtfoto Coolsingel met ongeveer in het midden Atlanta Hotel

Hierboven en hieronder 2 mooie luchtfoto's van de Coolsingel. Eerst in 1939 voordat de bommen en daarna slopers de stad verwoeste. Daarna in 1942 nadat de bommen en de slopers hun werk hadden gedaan. Diagonaal rechts zie je het Stadhuis, Postkantoor en Beurs gebouw. En bij het kruispunt Meent/Coolsingel/Aert van Nesstraat zie je op de hoek de achterkant van het Atlanta Hotel. In 1939 nog met zowel aan de Coolsingel zijde als aan de Aert Van Nesstraat zijde huizen naast het Atlanta Hotel. In 1942 zie je het Atlanta Hotel moederziel alleen staan. De meeste andere huizen / gebouwen in de buurt zullen alsnog tijdens de wederopbouw gesloopt worden.

Juni 1940 : Atlanta Hotel in Rotterdam
Juni 1940 : Atlanta Hotel

1942 : Luchtfoto Coolsingel met Atlanta Hotel erop
1942 : Luchtfoto Coolsingel met ongeveer in het midden Atlanta Hotel

Atlanta Hotel links net op de foto (1942)
1942 : Links het Atlanta Hotel (midden achter zie je het Timmerhuis)

Tekening voor het nieuwe (uitgebreide) Atlanta Hotel (1943)
1943 : Tekening van plannen voor het nieuwe Atlanta Hotel

Atlanta Hotel met nieuwe glazen uitbouw (1955)
1955 : Atlanta Hotel met nieuwe uitbouw (let op de nieuwe Bijenkorf lijkt tegen het hotel te staan)

Grand Cafe Atlanta (1955)
1955 : Grand Cafe Atlanta

Schets van renovatie plannen in 1960
1960 : Schets van de wederopbouw plannen

Op de schets hierboven zie je ook de Bijenkorf staan met ook Het Ding ervoor. Dan zie je tussen Atlanta Hotel en de Bijenkorf een lelijk gebouw, die is in werkelijkheid wat smaller geworden. Onder zie je een trap naar de nieuwe voorgevel. Ook die trap is er nooit gekomen volgens mij.

Coolsingel met Atlanta Hotel in 1970
1970 : Coolsingel met Atlanta Hotel

2010 : Atlanta Hotel aan de Aert Van Nesstraat
2010 : Atlanta Hotel aan de Aert Van Nesstraat


Reacties

Nog effe ditte, mochten er lezers zijn die nog andere mooie foto's hebben die hierbij horen of die een correctie willen melden neem dan contact met me op, via Mijn Rotterdam @ Gmail